Ez a süti isteni. Egy amerikai paleo portálon bukkantam rá, és módosítottam a magam ízlésére. Nálam persze nem lett brownie, mert minden alkalommal kicsit túlsütöttem, így egy finom piskóta kerekedett belőle. Frissen is remek, bár kissé száraz, így ha aznap fogyasztod, érdemes megspriccelni frissen facsart narancslével, vagy rummal, vagy rumos narancslével… Ha megtöltöm valamilyen krémel vagy lekvárral, nem kell locsolgatni, és másnapra eltűnik a szárazsága, viszont áthatja valam brownie-s szaftosság… Tetszés szerint variálható. Tölthető, locsolható, somlói alap lehet, vagy csokival leöntött piskótakocka, igazi nagy csokitorta, vagy ami tetszik…
Ja igen, a csésze átváltása: 1 csésze (cup) = 2,36 dl
Tehát a recept egy 20X25-ös kis tepsi sütihez (így olyan 3-5 cm magas lesz attól függően, mennyire sikerül egyenletesen eloszlatni a tésztát a tepsiben…):
1/3-1/2 csésze méz ízlés szerint
kb fél csésze (kb 12-14 dkg) olvasztott vaj vagy kókuszzsír vagy szőlőmagolaj, ami épp van kéznél. Vajjal lesz a legfinibb
1/2-1 evőkanál vanília aroma vagy egy kikapart vaníliarúd belseje
3 tojás
1 csésze, ami kb 4 púpos evőkanálnyi mandulaliszt (piskótánál kenyényebb, de könnyen kenhető tészta legyen. Ha kevés a liszt, még adhatsz hozzá…)
2 evőkanál (púpos evőkanál) nyers kakaópor, nálam az a barna holland van…
1/4 evőkanál szódabikarbóna
2 csipet só
Igény szerint tehetsz bele rumot vagy rumaromát is, azzal még finomabb…
Keverd ki a nedves hozzávalókat a szódabikarbónával, adagold hozzá a szárazakat. Jól keverd össze, simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told a 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor jó, ha belül még kicsit nedves, de a teteje roppan. Ez kb 20 perc. 25 perc alatt már piskóta lesz belőle (nekem így jön be igazán…)
Töltheted lekvárral vagy csokikrémel, a tetejére is kenhetsz valamilyen kencét. Még nem tudtam elrotani. Kedvencünk e házi szilvalekvár, de nekem a kökénylekváros is nagyon ízlik. Csokikrémet egy másik bejegyzésben találsz.


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: