Kalóriaszámlálok, életmódváltok, főzök...

Isteni és utánozhatatlanul finom gulyás erőleves

Minden levesek levese, nevezhetném leves esszenciának is. Mindenesetre amennyi macera van vele, annál százszor finomabb. Családunkban ez a karácsonyi leves…

  • 1,5 kg marha lapcka (sovány)
  • kb 30 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • fél zacskó majoranna (szerintem 5 g)
  • kis pirospaprika (kb. egy teáskanál)
  • 1 paradicsom
  • 1 étkezési paprika
  • víz
  • zeller (kicsike darab)
  • petrezselyemzöld
  • 30 dkg darált marhahús (vagy sertés esetleg)
  • 2 tojásfehérje
  • paradicsomlé
  • bors

Végy másfél kiló sovány marhalapockát, és kockázd fel. Vág apróra 30 dkg vöröshagymát. A húst és a hagymát is tedd lábosba, dobj rá egy evőkanál zsírt (olajat, kinek mi jön be, zsírral sokkal finomabb), majorannát, paprikát, paradicsomot, és épp kicsi vízben tedd fel főzni. Annyi legyen a víz, mint egy sűrű pörkölt leve. Addig főzd, míg a hagyma megpárolódik. Ha kész, öntsd fel 2-3 liter vízzel, tedd bele a zellert és a petrezselyemzöldet. Addig főzd, míg a hús megpuhul. Szűrd le a levet.

30 dkg darált húshoz tegyél 2 tojásfehérjét, kis paradicsomlevet, pici vizet, ha kell. Kavard addig, míg összeáll, az alapanyagok elegyednek. A leves közben lehűl kissé, ebbe tedd a darálthúsos keveréket Addig rendszeresen kavargasd, míg fel nem forr. Ha felforrt, hagy olyan fokozaton a tűzhelyed, hogy a leves csak gyengén forrjon tovább, 40 percre. Most már nem kell kavargatnod. 40 perc múlva sűrű ruhán szűrd át. A húst és a tésztát külön tálald hozzá (különben a leves megzavarosodik…)

Jó étvágyat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!