Minden levesek levese, nevezhetném leves esszenciának is. Mindenesetre amennyi macera van vele, annál százszor finomabb. Családunkban ez a karácsonyi leves…
- 1,5 kg marha lapcka (sovány)
- kb 30 dkg vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- fél zacskó majoranna (szerintem 5 g)
- kis pirospaprika (kb. egy teáskanál)
- 1 paradicsom
- 1 étkezési paprika
- víz
- zeller (kicsike darab)
- petrezselyemzöld
- 30 dkg darált marhahús (vagy sertés esetleg)
- 2 tojásfehérje
- paradicsomlé
- só
- bors
Végy másfél kiló sovány marhalapockát, és kockázd fel. Vág apróra 30 dkg vöröshagymát. A húst és a hagymát is tedd lábosba, dobj rá egy evőkanál zsírt (olajat, kinek mi jön be, zsírral sokkal finomabb), majorannát, paprikát, paradicsomot, és épp kicsi vízben tedd fel főzni. Annyi legyen a víz, mint egy sűrű pörkölt leve. Addig főzd, míg a hagyma megpárolódik. Ha kész, öntsd fel 2-3 liter vízzel, tedd bele a zellert és a petrezselyemzöldet. Addig főzd, míg a hús megpuhul. Szűrd le a levet.
30 dkg darált húshoz tegyél 2 tojásfehérjét, kis paradicsomlevet, pici vizet, ha kell. Kavard addig, míg összeáll, az alapanyagok elegyednek. A leves közben lehűl kissé, ebbe tedd a darálthúsos keveréket Addig rendszeresen kavargasd, míg fel nem forr. Ha felforrt, hagy olyan fokozaton a tűzhelyed, hogy a leves csak gyengén forrjon tovább, 40 percre. Most már nem kell kavargatnod. 40 perc múlva sűrű ruhán szűrd át. A húst és a tésztát külön tálald hozzá (különben a leves megzavarosodik…)
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: